Predispositie en pre-existentie - Brugman Letselschade Advocaten (2024)

Een aanrijding of bedrijfsongeval kan tot blijvend letsel leiden. Er is dan recht op een schadevergoeding. De hoogte hiervan kan, zeker bij blijvend letsel, enorm oplopen. Letselschade verzekeraars proberen dan de letselschade uitkering zo laag mogelijk te houden. Dit doen ze onder andere door te wijzen op een predispositie of een pre-existentie.

In deze bijdrage leest u wat dit voor verweren zijn en hoe hierop te reageren! Want veel letselschade juristen en letselschade advocaten weten niet hoe hier mee om te gaan. Bij Brugman Letselschade Advocaten zijn wij hierin gespecialiseerd. Zo ontvangt u de schadevergoeding waar u echt recht op heeft!

Predispositie en pre-existentie - Brugman Letselschade Advocaten (1)

Wat is een predispositie?

Synoniem voor predispositie is: vatbaarheid of aanleg voor iets hebben. In de letselschade betekent een predispositie dat u al vóór het verkeersongeval of ongeval op het werk vatbaar was voor klachten of een bijzondere kwetsbaarheid had welke maakt dat er zich eerder dan gemiddeld klachten en beperkingen openbaren. Bijvoorbeeld omdat u al zwakke nek had voor het ongeval waardoor u eerder pijn in de nek na een aanrijding ervaart dan anderen.

Een predispositie blijkt vaak uit het medisch dossier. Ziekenhuizen en huisartsen schrijven vaak in een medisch dossier met welke klachten de patiënt bekend is. Dit heet de medische voorgeschiedenis. Medisch adviseurs zien deze medische informatie in en de medische adviseur van de verzekeraar zal dan aangeven dat u, in de situatie zonder ongeval, ook op termijn de ongeval gerelateerde klachten zou hebben gehad.

Verzekeraars weigeren dan vaak om voor de hele looptijd de letselschade te vergoeden. het letselschade slachtoffer ontvangt op deze manier beduidend minder schadevergoeding dan waar hij of zij recht op heeft!

Wat is een pre-existentie?

Gaat het bij een predispositie om een al bestaande kwetsbaarheid waardoor eerder klachten kunnen ontstaan, bij een pre-existentie gaat het om klachten die er ten tijde van het ongeval al waren. Bijvoorbeeld iemand die zijn leven lang al hoofdpijnklachten heeft. Vervolgens ontstaat er hoofdpijn na een aanrijding. Of een letselschadeslachtoffer was een aantal jaren voor het ongeval bij de huisarts voor nekklachten. Vervolgens ontstaat er pijn in de nek na een aanrijding.

Er zijn dus al klachten (geweest) voor het ongeval, maar na de aanrijding zijn deze verergerd. Dan spreken wij van een pre-existentie.

Predispositie en pre-existentie - Brugman Letselschade Advocaten (2)

Verschil predispositie en pre-existentie

Het verschil tussen een predispositie is dat bij een predispositie er nog geen klachten waren, maar iemand door een bijzondere kwetsbaarheid door een trauma eerder dan gemiddeld klachten ervaart. Bij pre-existente klachten zijn de klachten er al, maar worden deze door een trauma zoals een achterop aanrijding verergerd.

Dit verschil tussen ene predispositie en een pre-existentie is voor veel letselschade juristen, advocaten en verzekeraars niet duidelijk. Zo kan het gebeuren dat een letselschade slachtoffer niet de letselschade vergoed krijgt waar recht op is!

Hoe om te gaan met een predispositie?

Als een medisch adviseer van een letselschadeverzekeraar zich beroept op een predispositie dan wordt geclaimd dat de klachten zich ook zonder ongeval op een gegeven moment zouden hebben voortgedaan. Is er nekpijn na een nadat een fietser aangereden is en had het slachtoffer al van nature een kwetsbare nek, dan zal de verzekeraar claimen dat zij maar een beperkt aantal jaren schadevergoeding moet betalen. Er zouden immers op korte termijn door de predispositie toch al klachten zijn ontstaan.

Deze beredenering van verzekeraars is pertinent onjuist! Toch gebeurt het vaak dat door dit argument er een lagere vergoeding van schade wordt betaald dat waar recht op is. Ook het smartengeld na een ongeval is dan minder. Hetzelfde gebeurt bij een beroep op een pre-existentie. Wat letselschadebehandelaars vergeten is dat een kwetsbaarheid niet inhoudt dat er dan automatisch klachten zullen ontstaan. Daarbij geldt dat de verzekeraar zal moeten bewijzen wanneer deze klachten zich dan zouden hebben voorgedaan. Deze bewijslast in onmogelijk! Ga dus nooit zomaar akkoord met een beroep op een predispositie!

Schakel een letselschade advocaat in

Claimt de verzekeraar dat er sprake is van een predispositie of pre-existentie? Neem dan contact op met een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Deze vindt u bij Brugman Letselschade Advocaten. Wij weten precies hoe om te gaan met een beroep op een predispositie of pre-existentie. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in voor advies en het instellen van een letselschadeclaim!

Hoe om te gaan met pre-existente klachten?

Gaat het bij een predispositie om een korte looptijd van de schade, bij pre-existente klachten oftewel een pre-existentie claimt de verzekeraar dat er al klachten waren voor het ongeval. Dit doen ze vaak bij whiplashklachten na een aanrijding. Waren er voor het ongeval al nekklachten, ook als is het maar een korte episode geweest, dan is de stelling dat er slechts sprake kan zijn van een tijdelijke verergering van klachten. Dit heeft een enorme invloed op de hoogte van de letselschade vergoeding!

Wat verzekeraars, maar ook vaak letselschadebureaus en zelfs letselschade advocaten vergeten, is dat het letselschade slachtoffer vóór het ongeval vaak prima functioneerde met de klachten, als die er al waren! Het is dan aan de verzekeraar te bewijzen dat het nu juist de pre-existente klachten zijn die maken dat iemand arbeidsongeschikt is of zijn huishouden niet meer kan verrichten. Door een bijzondere vraagstelling kan er met succes worden gereageerd op het pre-existentie verweer van de verzekeraar. Helaas gebeurt dit veel te weinig door onkunde van belangenbehartigers.

Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u bij het verhalen van letselschade, ook als er sprake is van een (vermeende) pre-existentie. Onze letselschade advocaten weten hoe hiermee om te gaan!

Kosteloos letselschade laten verhalen

De letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten bij u in de buurt helpt u graag bij het verhalen van uw letselschade na een aanrijding, arbeidsongeval of hondenbeet. Uw letselschade claimen doen wij gratis. Wilt u een gratis letselschade advies over letselschade, een predispositie of pre-existentie? Neem dan eens contact met ons op. Met meer dan 10 bezoekadressen zijn wij altijd bij u in de buurt. Ook bezoeken wij letselschade slachtoffers door heel Nederland.

Dus voor een letselschade advocaat in Amsterdam, een letselschade advocaat in Rotterdam ook waar ook in Nederland kunt u kosteloos bij ons terecht bij letselschade!

Bel voor een letselschade advies of een intakegesprek thuis of op kantoor 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

Predispositie en pre-existentie - Brugman Letselschade Advocaten (3)

Predispositie en pre-existentie - Brugman Letselschade Advocaten (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6147

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.